agus wibisono.com

Informācija par anālo vēzi

Informācija par anālo vēzi

Pēdējo gremošanas trakta daļu, kurā ekskrementi iziet no ķermeņa, sauc par tūpļa atveri, un šeit rodas anālais vēzis. Patoloģiska un nekontrolējama specifisku šūnu augšana un dalīšanās anālajā atverē vai anālajā kanālā (kas savieno anālo atveri ar taisno zarnu) var izraisīt tūpļa vēzi. Šis audzējs var aizsprostot kanālu vai izplatīties uz blakus esošajiem audiem un orgāniem.
Hemoroīdiem līdzīgi simptomi, tostarp tūpļa mezgli vai asiņošana taisnajā zarnā, arī var liecināt par anālo ļaundabīgo audzēju. Jūsu veselības aprūpes speciālists var noteikt, vai anālais vēzis ir visu pamanīto izmaiņu avots. Lai gan lielākā daļa anālo audzēju nav agresīvi, ir ļoti svarīgi tos atklāt agri, jo jo agrāk vēzis tiek diagnosticēts, jo augstāks ir izdzīvošanas procents.
Reti saslimst ar anālo vēzi. Mūža diagnozes noteikšanas iespēja ir aptuveni 1 no 500. Tas ir biežāk sastopams gados vecākiem cilvēkiem, un 60. gadu sākums ir parastais diagnostikas vecums.

Anālā vēža veidi
Atkarībā no tā, kur tūpļa vietā sākās vēzis, ir daudz anālā vēža formu. Starp anālā vēža šķirnēm ir:

Plakanšūnu karcinoma: plakanšūnu karcinomas ir visizplatītākais tūpļa vēža veids Amerikas Savienotajās Valstīs Alfa Zone cena , kas veido aptuveni deviņus no desmit gadījumiem. Lielākā daļa plakanšūnu, kas klāj anālo kanālu, ir ļaundabīgā audzēja sākotnējā vieta, kas virsmas augšanas rezultātā izplatās dziļākajos audos.
Adenokarcinoma: Šis veids ir retāk sastopams. Tas sākas anālo dziedzeru šūnās, kas atrodas zem anālā kanāla mitrās oderes membrānas, vai šūnās, kas atrodas tūpļa augšdaļā, tuvāk taisnajai zarnai. Tos bieži konstatē pēc ļaundabīgā audzēja progresēšanas.
Melanocīti jeb ādas šūnas ap tūpļa atveri, kas ražo melanīna pigmentu, kas piešķir ādai krāsu, ir melanomas, sava veida tūpļa vēža, avots.
Bazālo šūnu karcinoma: parasti ārstē ar operāciju, bazālo šūnu karcinoma rodas perianālajā ādā, līdzīgi kā melanoma. Citām ķermeņa daļām, īpaši tām, kas ir pakļautas saulei, piemēram, rokām un sejai, šāda veida ir biežāk.

Anālā vēža simptomi
Anālā vēža simptomi var ietvert:

Anālās atveres nieze, izmaiņas zarnu ieradumos, asiņošana no tūpļa vai taisnās zarnas, izdalījumi vai aizplūšana (strutas vai gļotas) no tūpļa, kamols tūpļa atverē, sāpes vai spiediens ap tūpļa atveri un limfmezglu pietūkums cirkšņā vai anālais reģions Vēzis bieži tiek atklāts agri, jo simptomi parādās gremošanas trakta pēdējā daļā, ko medicīnas speciālisti var viegli piekļūt un pārbaudīt.
Bet ne visiem ar tūpļa vēzi ir simptomi; 20% gadījumu var nebūt nekādas pazīmes. Tas jo īpaši attiecas uz sākumposmos, pirms slimība ir attīstījusies vai izplatījusies.

Kāpēc rodas anālais vēzis?
Mutācijas šūnās izraisa visus ļaundabīgos audzējus, tostarp anālo vēzi. Šīs ģenētiskās un DNS izmaiņas regulē šūnu attīstību un darbību. Precīza anālo šūnu mutācijas etioloģija nav zināma.

Apdraudējuma veicinātāji
Lai gan precīzs šūnu mutāciju cēlonis tūpļa daļā joprojām nav zināms, pētnieki ir pierādījuši, ka daži mainīgie lielumi palielina risku.
Melnādainiem vīriešiem un baltajām sievietēm ir lielāka iespēja saslimt ar anālo vēzi. Turklāt tas biežāk skar tos, kuri ir vecāki par 50 gadiem.
Papildu riska mainīgie lielumi sastāv no:

HPV infekcija: cilvēka papilomas vīruss (HPV), izplatīta seksuāli transmisīvā infekcija (STI), ir saistīts ar aptuveni 91% anālā vēža gadījumu Amerikas Savienotajās Valstīs katru gadu. Lai gan ir vairāk nekā 150 dažādu HPV formu, plakanšūnu karcinomas vai tūpļa vēzis visbiežāk izraisa HPV-16. Audzēju nomācošos gēnus, kas parasti darbojas, lai novērstu šūnu nekontrolējamu vairošanos, var apklusināt HPV ražotie proteīni.
Ir vairāki seksuālie partneri: personām, kurām ir daudz mīļāko, ir paaugstināts anālā vēža risks. Tas var būt saistīts ar viņu palielināto tieksmi saslimt ar STI, piemēram, HIV un HPV, kas arī ir riska faktors. Var būt paaugstināta bīstamība tiem, kas ir anālā dzimumakta objekts.
Imunitātes pārkāpums: Jūsu imūnsistēma nevar veiksmīgi cīnīties pret infekcijām, ja tā ir vāja. Vēzis var rasties, ja vīrusu infekcijas, piemēram, HIV un HPV, kļūst agresīvākas. Turklāt noteiktas zāles un medicīniskās procedūras, piemēram, orgānu transplantācija, var samazināt imunitāti, kas palielina anālā vēža iespējamību.
Smēķēšana: lai gan tabaka satur kancerogēnus (vēzi izraisošus) savienojumus, kas var izplatīties citos ķermeņa reģionos, šī uzvedība bieži ir saistīta ar plaušu vēzi.
Dzimumorgānu kondilomas un daži citi ļaundabīgi audzēji: indivīdiem, kuriem ir bijis maksts, dzemdes kakla vai vulvas vēzis, ir lielāka iespēja kļūt par anālā vēža upuriem. Tas varētu būt saistīts ar saikni starp HPV infekciju un šiem ļaundabīgajiem audzējiem un tūpļa kārpām.

Identifikācija
Jūsu veselības aprūpes speciālists var veikt vai izrakstīt šādus testus, lai noteiktu diagnozi pēc fiziskās apskates un jūsu individuālās un ģimenes slimības vēstures pārskatīšanas:

Digitālā taisnās zarnas izmeklēšana: medicīnas darbinieks konstatē anomālijas jūsu tūpļa un taisnās zarnas rajonā, ieeļļojot cimda pirkstu, iejūtoties anālajā kanālā.
Anoskopija: lai novērotu jūsu tūpļa un taisnās zarnas apakšējo galu, jūsu veselības aprūpes speciālists uzmanīgi ievietos jūsu tūpļa caurulē mazu, dobu caurulīti, kuras galā ir gaisma.
Prostoskopija: tāpat kā anoskopija, arī protoskopija meklē novirzes tūpļa un taisnās zarnas iekšpusē, izmantojot plānu, caurulei līdzīgu ierīci, kuras vienā galā ir gaisma un lēca. Caurulei var pievienot arī instrumentu audu paraugu iegūšanai, kas tiks pārbaudīti laboratorijā vēža noteikšanai.
Attēlveidošanas testi: tie ietver tādas procedūras kā magnētiskās rezonanses attēlveidošana (MRI), kas rada taisnās zarnas un anālā kanāla attēlus, izmantojot radioviļņus, datortomogrāfijas (CT) skenēšanu, kurā tiek izmantoti rentgena stari, un endorektālo ultraskaņu, kurā tiek izmantoti skaņas viļņi. Tos var izmantot gan vēža noteikšanai, gan tā izplatības pakāpes novērtēšanai.
Biopsija: Jūsu ārstam var būt nepieciešams izņemt audus (biopsiju) no patoloģiskās vietas, ja attēlveidošanas testi vai citi izmeklējumi norāda uz iespēju, ka Jums ir tūpļa vēzis. Paraugs tiks nodots laboratorijai analīzei, lai pārbaudītu vēža šūnu klātbūtni. Visdrošākais vēža tests ir biopsija.

Intervences
Katras vēža šūnas likvidēšana ir anālā vēža terapijas mērķis. Atkarībā no audzēja atrašanās vietas, vēža progresēšanas pakāpes un tā, vai slimība ir labvēlīgi reaģējusi uz iepriekšējiem ārstēšanas veidiem vai atgriezusies, var būt pieejamas dažādas ārstēšanas iespējas.

radioaktīvā ķīmijterapija
Ķīmijterapiju un staru terapiju parasti izmanto anālā vēža ārstēšanai.
Lielas enerģijas starus izmanto staru ārstēšanā, lai mērķētu un iznīcinātu vēža šūnas. Radiāciju uz tūpļa bieži nosūta ārpus ķermeņa esoša iekārta. Reizēm radioaktīvo materiālu caur caurulīti ievada tieši tūpļa atverē.
Ķīmijterapija var iznīcināt vēža šūnas vai kavēt to augšanu. To injicē tieši asinsritē, lai izplatītos pa visu ķermeni vai nu kā tabletes, vai caur vēnu.

Darbība
Bieži vien izvairās no radiācijas un ķīmijterapijas, dodot priekšroku tikai operācijai mazāku audzēju gadījumā.
Audzēja izmērs un atrašanās vieta var ietekmēt jūsu veselības aprūpes speciālista ieteiktās operācijas veidu. Kā ilustrācija:

Rezekcija: šī ir neliela, neizplatoša audzēja noņemšana no tūpļa. Lai pārliecinātos, ka visas vēža šūnas tiek izvadītas, tiks noņemti arī daži veseli audi, kas ap audzēju.
Vēdera starpenes rezekcijas laikā tiek noņemta neliela resnās zarnas, taisnās zarnas un tūpļa daļa. Pēc tam ķirurgs izveido kolostomiju, iegriezumu vēdera lejasdaļā, ko izmanto, lai noņemtu atkritumus un savāktu tos maisiņā. Šo var izmantot tikai gadījumos, kad citas terapeitiskās izvēles nav efektīvas.

Imūnterapija
Imūnterapijas mērķis ir stiprināt ķermeņa aizsardzību pret tūpļa vēža šūnām. Šāda veida aprūpi bieži ievada intravenozi. Zāles satur sastāvdaļas, kas iegūtas no dzīvām būtnēm.
Jūsu ķermeņa reakcija uz terapiju un vēža stadija noteiks, cik bieži un cik ilgi jūs ar to slimojat.

Ārstēšana klīniskajos pētījumos
Zinātnieki vienmēr pārbauda jaunas zāles un terapijas. Radiosensibilizatori, kas ir zāles, kas palielina audzēja šūnu jutību pret starojumu, ir viena no šādām ārstēšanas metodēm, kas pašlaik tiek pētīta klīniskajos pētījumos.
Ja vēlaties uzzināt, vai jūsu veselības aprūpes speciālists iesaka iesaistīties anālā vēža ārstēšanas klīniskajā izpētē, varat jautāt viņam par to. Ja vēlaties piedalīties, varat jebkurā laikā apstāties.

Veidi, kā izvairīties no anālā vēža
Tā kā precīza anālā vēža etioloģija joprojām nav skaidra, nav atzīta pilnīgas profilakses metode. Taču šādu darbību veikšana var ievērojami samazināt risku:

Veiciet biežas pārbaudes, īpaši, ja jums kādreiz ir bijusi HIV vai HPV infekcija. Izvairieties no smēķēšanas Konsultējieties ar savu ārstu par HPV vakcināciju. Ja jums ir HIV, lietojiet zāles, lai uzturētu nenosakāmu infekcijas līmeni. Seksa laikā lietojiet prezervatīvus.

Grūtības
Anālā vēža komplikācijas un tā ārstēšana ietver:

Taisnās zarnas gļotādas iekaisums Asiņošana no taisnās zarnas Zarnu disfunkcija Samazināta dzimumtieksme Radiācijas blakusparādības ietver ādas izmaiņas starojumam pakļautajā zonā, nepatīkamas zarnu kustības un diskomfortu maksts.Ķīmiterapijas blakusparādības, piemēram, slikta dūša un matu izkrišanaPēc operācijas, komplikācijas ietver brūču infekcijas, rētas, striktūras (zarnu aizsprostojumu) un fistulas (nenormālas saites starp tūpļa atveri un citiem orgāniem).

Anālais vēzis un izdzīvošana
Kad saņemat anālā vēža diagnozi, jūs varat izjust bailes, spriedzi un trauksmi. Lai gan diagnozes noteikšana var būt sarežģīta, ir ļoti daudz optimisma.
Pastāv aptuveni 83% iespējamība, ka kāds nodzīvos vismaz piecus gadus, ja slimība paliks vietā, kur tā tika atklāta. Piecu gadu izdzīvošanas rādītājs ir aptuveni 67%, ja vēzis ir izplatījies uz blakus esošajām vietām. Ar atbilstošu terapiju pastāv lielāka iespēja izdzīvot ilgāk un pat nonākt remisijā; patiesībā jau ir pieejami medikamenti, kas vērsti uz daudziem vēža augšanas komponentiem.
Jums vajadzētu uzticēties savam medicīnas personālam, lai jūs ārstētu pēc iespējas labāk, taču jums vajadzētu arī padomāt par to, kā labāka informācija par savu slimību var mudināt jūs aktīvi piedalīties ārstēšanā. Turklāt meklējiet palīdzību no ģimenes un draugiem; viņi varētu jums palīdzēt pārvarēt grūtos laikus. Papildus rūpēm par sevi un runājot par savu veselību, esiet gatavs saņemt gan emocionālu, gan fizisku palīdzību.

Bieži uzdotie jautājumi

Vai anālo vēzi var izārstēt?
Vai ar kolonoskopiju var noteikt tūpļa vēzi? Ja kolonoskopijas anomālija norāda uz tūpļa vēzi, ārsts, iespējams, savāks paraugu, lai pārbaudītu vēža šūnas.
Kādas simptomu atšķirības pastāv starp anālo vēzi un hemoroīdiem?